از کجا باید شروع کنم؟
پر درآمد ترین نرم افزارهای معماری ؟
شاید اولین و مهمترین سوالی که یه دانشجوی معماری در سر داره اینه که چه نرم افزاری یاد بگیرم که بهتر ، آسون تر ، و در نهایت پر درآمد تر باشه! و به عبارتی اینکه چجوری سریعا وارد بازار معماری بشم. بذارید اول از همه خیالتونو راحت کنم . اگر دنبال یادگیری حرفه ای نرم افزار معماری توی مدرسه و دانشگاه هستی باید بیخیال ورود به بازار کار بشی! یعنی اول و آخر کسی دلش نمیسوزه که تو چیزی تو دانشگاه یاد گرفتی یا نه! اگر هم دوره های نرم افزار برگزاری میشه معمولا انقدر تعداد نفرات تو کلاس زیاده و انقدر همه چی کند پیش میره که جز اینکه وقتت بگذره و یه نرم افزار در حد مبتدی یاد بگیری چیزی نداره .
حتما ببینید : مجموعه آموزش مهندسی معماری
نکته مهمی که دانشجوهای ترم اولی نمیدونن !
این تجربه شخصی من و حتی خیلی از افرادی هست که از دانشگاه های خوب فارغ التحصیل شدن و بعد از تموم شدن درسشون تازه متوجه میشن قسمت مهم ماجرا رو یاد نگرفتن ، اونم اینکه بتونی یه پروژه ی صفر تا صد معماری رو به صورت اجرایی انجام بدی . متاسفانه چیزی که امروز توی دانشگاه های معماری تدریس میشه با آینده ی کاری فاصله ی زیادی داره. توی دانشگاه ازت طرح های افسانه ای یا اصطلاحا طرح های زاها حدیدی میخوان ولی تو بازار کار خلاقیتت توسط استاندارد های شهرداری و سلیقه ی کارفرما محاصره میشه! در نهایت به این نتیجه میرسیم که فقط خودمون با انتخاب خودمون و همینطور کلاس ها ، دوره ها و کارآموزی هایی که خودمون انتخاب میکنیم که دنبالش بریم میتونیم کم کم به یه معمار درجه یک تبدیل بشیم! شاید خیلی ها بگن بازار کاری دیگه وجود نداره اما بعنوان دوست میگم یادت نره که کسی که کار بلده هیچوقت رو زمین نمیمونه حتی تو همین شرایط سخت !
جدا از این بحث ها میریم سراغ اینکه بررسی کنیم که چه نرم افزاری مناسب یه دانشجوی معماریه ، کدومش موقتی و کار راه اندازه و کدومش تا آخر راه همراهته. پس در ادامه با دیزاین پلاس همراه باشید…
۸- اتوکد ( Autodesk Autocad )
از پر درآمد ترین نرم افزارهای معماری میشه به نرم افزار Autocad اشاره کرد که یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین نرم افزارهای معماریه و در سال ۱۹۸۲ توسط غول نرم افزاری دنیا یعنی شرکت Autodesk توسعه پیدا کرده و کار نقشه کشی توسط خطوط برداری رو برای شما انجام میده. یعنی یه جورایی طراحی آزادانه با ابزارهای ساده . Autodesk autocad با اینکه سالها از ساختش میگذره اما هنوز یکی از پرکاربرد ترین هاست. اینطوری بگم بهتون که معماری که اتوکد بلد نباشه همیشه یه جای کارش میلنگه. چرا ؟ چون با اینکه نرم افزار های ساده تر و سریع تری هم وارد بازار شدن اما خیلی از پروژه ها و نقشه های اجرایی ساختمان در دفاتر مهندسی هنوز با این نرم افزار طراحی میشن ، کارهای خاصی مثل ماکت های معماری که نیاز به برش لیزری داره لزوم داره که با این نرم افزار گسترده بشه ، وقتی شما این نرم افزار رو مسلط باشید خیالتون از بابت همه چیز راحته. نرم افزار ساده ای هست اما کلی کار پیچیده رو هم میشه باهاش انجام داد مثل کشیدن پلان ، نما ، برش و … این نرم افزار در سال ۲۰۲۱ دهمین نرم افزار پردرآمد معماری در آمریکا هستش. پیشنهاد میدیم که اگر نمیدونید از کدوم نرم افزار شروع به یادگیری کنید از اتوکد شروع کنید.
آموزش کامل اتوکد رو میتونید اینجا دریافت کتید
۷- آرشیکد ( Archicad )
Archicad هم یک نرم افزار تقریبا قدیمی هستش که تو زمینه سه بعدی سازی کاربرد داره و بیشتر توی آمریکا و اروپا طرفدار داره به خاطر اینکه از استاندارد های BIM استفاده می کنه. یعنی نرم افزار و آیتم هایی که در این نرم افزار به کار رفته متناسب با استاندارد های انسانی طراحی شدن. این نرم افزار تو ایران زیاد جا نیفتاد چون کمی بعد تر نرم افزاری توسط غول نرم افزاری Autodesk ارائه شد به نام Revit که تونست رقیب جدی این نرم افزار بشه که جلوتر توضیح میدیم . آرشیکد نهمین نرم افزار پردرآمد معماری در آمریکاست. اما تو ایران فعلا بهش فکر نکنید 🙂
۶- اسکچاپ ( Scketchup )
پر درآمد ترین نرم افزارهای معماری – Scketchup در سال ۲۰۰۰ ساخته شد و هدفش این بود که طراحی های سه بعدی معماری رو آسون و سرگرم کننده کنه و اگر بخوایم یکی از ساده ترین و راحت ترین نرم افزارهای سه بعدی سازی رو بهتون معرفی کنیم اسکچاپ حرف اول رو میزنه! فقط کافیه ابزارهای ساده ی اون رو یاد بگیرید تا با چند کلیک انواع مدل های سه بعدی حتی طرح های پیچیده رو خلق کنید . این نرم افزار بیشتر برای دانشجوهایی که تازه کارشونو شروع میکنن مناسبه تا به درک مناسبی از اصول طراحی سه بعدی دست پیدا کنن. اما زیاد نمیشه روش حساب کرد چون رفیق روزهایی که قراره حرفه ای بشید نیست! این نرم افزار همینطور برای طراحی های سه بعدی که تحت وب اجرا میشن مناسبه مثل نقشه های سه بعدی آنلاین. و به این دلیل هشتمین نرم افزار پر درآمد معماری در آمریکاست
تصویری از یک خروجی گرفته شده با نرم افزار اسکچاپ
۵- راینو ( Rhino )
Rhino یه نرم افزار فوق العادست! پیچیده ترین طرح دنیا رو تصور کنید ، با راینو قابل انجامه! این نرم افزار قدرت فوق العاده ای توی مدلسازی سه بعدی داره که طیف گسترده از رشته ها رو تشکیل میده ، از جمله : مکانیک ( برای تولید قطعات و طراحی صنعتی ماشین و… ) و معماری ( برای طراحی ساختمان های پیچیده ، طراحی مبلمان و… ) ، اگر این نرم افزار رو بلد باشید میتونید پیشرفته ترین مدل های سه بعدی رو طراحی کنید که همه انگشت به دهن بمونن! این نرم افزار هفتمین نرم افزار پردرآمد معماری در آمریکاست. در ایران هم کلی پتانسیل درآمد زایی داره مخصوصا تو طراحی مبلمان. پیشنهاد میدیم وقتی به سطح حرفه ای رسیدید گریزی هم به این نرم افزار بزنید!
۴- لومیون ( Lumion )
Lumion یه نرم افزار حرفه ای هستش که تمرکزش روی اینه که از مدل های سه بعدی شما یه انیمیشن فوق حرفه ای تهیه کنه. اما نیاز داره که شما به یکی از نرم افزارهای سه بعدی ساز مثل ۳D Max ، Revit یا Scketchup مسلط باشید. بعد مدل ساخته شده رو بیارید داخل این نرم افزار و با چند تا کلیک ساده یه انیمیشن فوق العاده با حرکت دوربین بسازید. مثلا کافیه شما یه نمای ساختمون طراحی کرده باشید ، کافیه اونو توی لومیون بندازید و با امکانات این نرم افزار ساختمون رو وسط یه باغ با منظره ی شگفت انگیز بندازید ، با حرکت دوربین داخل ساختمون برید و از داخل به منظره ی بیرون نگاه کنید و در نهایت انیمیشن ساخته شده رو با سرعت بالا به صورت یه ویدیو در بیارید. البته لازم به ذکره که این نرم افزار سیستم قوی لازم داره. مثلا اینکه CUP سیستم حداقل Corei5 نسل جدید باشه. این نرم افزار به تازگی بین معمارهای ایرانی جا افتاده چون با این نرم افزار به راحتی میتونین کارفرماتون رو شگفت زده کتید! این نرم افزار هم اگر در کنار نرم افزارهای نقشه کشی و سه بعدی ساز بلد باشید خیلی پردرآمده و همینطور ششمین نرم افزار پر درآمد آمریکاست
نمونه ی یک حجم که در نرم افزار لومیون خروجی گرفته شده است.
۳- رویت ( Autodesk Revit )
Autodesk revit یکی از مهم ترین نرم افزارهایی هست که توسط شرکت Autodesk ساخته شده که بعد از توسعه ، کاربرانی که از نرم افزارهایی مثل آرشیکد ، اتوکد و اسکچاپ استفاده می کردن به سرعت به سمت این نرم افزار مهاجرت کردن! چرا ؟ چون اتودسک رویت هم اکنون پیشرفته ترین نرم افزاریه که صرفا برای معمار ها توسعه داده شده. تو این نرم افزار همه چیز آماده ی فرمان شماست و کاملا متوجه هستش که شما چی میخواین! کافیه شروع به کشیدن یک دیوار کنید ، به صورت خودکار نماها ، برش ها و سه بعدی اونها توسط نرم افزار رسم میشن!
نحوه کار نرم افزار
تمامی درب و پنجره ها آماده و در اختیار شماست و کافیه روی اونها کلیک کنید و یک ضربه روی دیوار مورد نظر بزنید میبینید که چقدر ساده و پرسرعت در حال طراحی یه پروژه ی حرفه ای هستید. دیگه نیازی نیست که مثل نرم افزار Autocad همه ی خط و خطوط رو به صورت دستی بکشید، یا مثل Scketchup سه بعدی هایی تهیه کنید که ممکنه از دنیای واقعی دور باشن. همه چیز دقیق و برنامه ریزی شده پیش میره.( البته فراموش نکنید که یادگیری اتوکد واقعا لازم و ضروریه ) این نرم افزار دومین نرم افزار پردرآمد معماری در آمریکاست و در کشور ما هم فوق العاده کاربردیه . نقطه ضعف این نرم افزار تو قسمت سه بعدی سازی هستش چون سرمایه گذاری زیادی تو قسمت تولید مدل های آماده سه بعدی برای این نرم افزار نشده و در نهایت ممکنه که نیاز پیدا کنید به نرم افزار ۳D Max تا بتونید خروجی با کیفیت بگیرید. پس رویت از نرم اقزارهاییه که یادگیریش برای شروع خیلی مناسبه.
آموزش های Revit رو اینجا میتونید ببینید
تصویری از پروژه ی انجام شده در محیط رویت
۲- تریدی مکس ( Autodesk 3Ds Max )
رسیدیم سر اصل مطلب! نرم افزار Autodesk 3D Max یکی از جامع ترین و کامل ترین نرم افزار سه بعدی سازی در جهانه. ممکنه یکم یادگیریش برای یه سری ها دشوار باشه اما اگر آموزش های روان تریدی مکس رو ببینید خیلی سریع متوجه عملکردش میشین و متوجه میشین که میتونه شیرین ترین نرم افزار دنیای معماری باشه. شرکت های زیادی روی این نرم افزار سرمایه گذاری کردن و با تولید مدل های سه بعدی و متریال ها جاپای این نرم افزار رو توی جهان بی رقیب کردن . خیلی از انیمیشن های سینمایی جهان با این نرم افزار انجام شده. تقریبا تمام کارفرماها اولویتشون برای استخدام یک طراح ، حرفه ای بودن اونها تو نرم افزار ۳D max هستش. و از اونجایی که یادگیری و تسلط در این نرم افزار به کوشش شما بستگی داره ، رقابت سرسختانه ای وجود داره و خلاصه هر کسی بیشتر تو یادگیری این نرم افزار وقت بذاره حرفه ای تر میشه . البته این نرم افزار یه افزونه ی محبوبی به نام V-Ray داره که در کتار این نرم افزار آموزش داده میشه و این نرم افزار رو به یکی از فوق العاده ترین نرم افزارهای معماری برای یادگیری تبدیل میکنه. این نرم افزار هم اکنون پردرآمدترین نرم افزار در زمینه ی طراحی معماری در جهان هستش و یادگیری اون به شما شدیدا توصیه میشه.
نمونه ی یک پروژه ی سه بعدی انجام شده تیم ما در نرم افزار ۳d max توسط مهندس غزاله محمدی
۱- فتوشاپ ( Adobe Photoshop )
نرم افزار Adobe Photoshop حتما به گوشتون خورده. این نرم افزار حرفه ای ترین نرم افزار توسعه داده شده برای ویرایش تصاویر هستش. شاید بپرسین این نرم افزار به چه درد یه طراح معمار میخوره! خیلی از خروجی ها و مدل های سه بعدی های طراحی شده ی ما پس از رندرینگ نهایی هم نیاز به ویرایش هایی داره که به این عمل اصطلاحا پست پروداکشن میگن. یعنی یه سری متعلقاتی که قبلا تو پروژه نبوده یا طراحی کردن اونها در محیط سه بعدی زمانبر هستش میاریمشون تو فضای دو بعدی و به سرعت اونها رو ادیت میکنیم. و همینطور این نرم افزار برای طراحی شیت های معماری برای ارائه به اساتید و کارفرماها استفاده میشه ، حتی تو طراحی پورتفولیو ها که برای پذیرش در دانشگاه های خارج از کشور ارسال میشه معمولا اگر این نرم افزار رو بلد باشین میتونه به پیشرفت شما در این زمینه کمک کنه. یادگیری فتوشاپ برای معمارها در سطح حرفه ای معمولا استفاده میشه و اگر در ابتدای کار بلد نباشین اتفاق خاصی نمیفته و کارتون لنگ نمیمونه !
تصویری که مشاهده می کنید تصویر یک محیط سه بعدی طراحی شده است که در نرم افزار فتوشاپ تغییر اساسی کرده است.
به چه ترتیبی یاد بگیرم ؟
بهتره از نرم افزارهای دو بعدی مثل اتوکد یا رویت شروع کنید بعد سراغ نرم افزار های سه بعدی مثل ۳D Max برید.
نتیجه گیری کلی : یه طراح معمار حرفه ای همیشه صفحه ی ۳D Max رو سیستمش بازه! همیشه به دنبال یادگیری بیشتر نرم افزارهاست . متریال ها و ابزارهای معماری در دنیای واقعی رو میشناسه ، با نرم افزار Revit نقشه های فاز ۱ و ۲ و سه بعدی های اولیه رو طراحی میکنه و گاهی گریزی هم به نرم افزار Autocad میزنه! تمام !
پر درآمد ترین نرم افزارهای معماری رو کجا یاد بگیرم؟
پیشنهاد ما معمولا اینه که یا شروع به یادگیری نکنیم یا از یه منبع معتبر برای یادگیری استفاده کنیم. معمولا وبسایت فرادرس آموزش های خوبی رو در این زمینه قرار میده که میتونید از لینک های زیر تهیه کنید :